Използвайте код GUT2BE за допълнителни 10% отстъпка

Рецепта за свежа и здравословна комбуча.13.12.2023 г. 11:54:40

Комбучата е ферментирана напитка, която може да се приготви у дома сравнително лесно. Процесът на приготвяне на комбуча включва няколко основни стъпки, които ще ви покажем в това ръководство. Ако сте любопитни да се впуснете в света на домашната комбуча, следвайте тези инструкции:

Стъпка 1: Подготовка на необходимите съставки и екипировка

Първо, трябва да подготвите необходимите съставки и екипировка. Ето какво ще ви трябва:

Чист стъклен съд за ферментация - предпочитайте стъклени съдове, като съдът който сте избрали трябва да бъде достатъчно голяма, за да побере вашето количество комбуча и да остава достатъчно място за въздух.

Чай - използвайте зелен или черен чай. Можете да изберете био варианти за по-добри резултати.

Захар - добавянето на захар е необходимо за хранене на културите на бактерии и дрожди по време на ферментацията. 

Култури за комбуча - можете да получите комбуча култури от друг комбуча напитка, от приятел или да ги закупите онлайн.

Покривка за съда - използвайте дишаща покривка като плат или марля, за да осигурите вентилация, но да предотвратите проникването на насекоми и прах.

Стъпка 2: Приготовяне на чайната основа

Загрейте около 1 литър вода до 90 градуса. След като водата заври, добавете 3-4 чаени лъжици чай и 1/4 чаша захар. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори напълно. Оставете чая да изстине до стайна температура.

Стъпка 3: Ферментацията

Когато чайната основа е достатъчно охладена, прехвърлете я в чистия стъклен съд за ферментация. Постепенно добавете комбуча културите в съда с чая. Покрийте съда с покривка, за да осигурите вентилация и предпазите комбучата от замърсяване.

Стъпка 4: Ферментация и втора ферментация

Оставете комбучата да ферментира на тъмно място при стайна температура за около 7-14 дни. Продължителността на ферментацията може да варира в зависимост от вашия вкус и предпочитания.

След първата ферментация може да започнете втора ферментация, като прехвърлите комбучата в стъклени бутилки с плътно затварящи капачки. Добавете вкусови съставки като нарязани плодове или билки, ако желаете. Оставете бутилките на тъмно място за още 2-7 дни, за да се развие вкусът и за да се образува естествена газировка.

Стъпка 5: Сервиране и съхранение

След втората ферментация комбучата е готова за консумация. Използвайте чиста чаша или чаша, за да налеете комбучата и насладете се на свежия й вкус. Можете да съхранявате останалата комбуча в хладилник за по-дълъг период, но имайте предвид, че тя може да стане все по-кисела с времето.

Това е основното ръководство за приготвяне на комбуча у дома. Следвайки тези стъпки и експериментирайки с различни вкусове и съставки, можете да създадете свои собствени уникални комбуча напитки в домашни условия.

Комбуча Малина

39.99 29.99 лв.

12 кена х 330 мл

Купи

Комбуча с Колаген

39.99 29.99 лв.

12 кена х 330мл

Купи

Чаена Гъба Комбуча

25.00 15.00 лв.

Направи си комбуча в домашни условия 😎

Купи

Комбуча Синя Спирулина

39.99 29.99 лв.

12 кена х 330мл

Купи

Комбуча Праскова

39.99 29.99 лв.

12 кена х 330мл

Купи

Комбуча Микс

39.99 29.99 лв.

12 кена х 330 мл

Купи


Здравейте! Ние сме Гери и Миро и сме щастливи, че попаднахте точно при нас!


Идеята за създаването на Gut2Be комбуча се роди много спонтанно. Като истински ценители на здравословния начин на живот и на тенденциите при поддържане на балансирано тяло, комбуча беше ежедневна част от нас и нашия хладилник. Винаги следвахме оригиналната рецепта, изпробвахме различни вкусове и експериментирахме с какво ли не. Виждайки месец след месец отражението в тялото и като цяло усещането за лекота и свежест, която ни носеше напитка решихме да споделим нашето домашно производство  с близки и познати, като отзивите които получавахме бяха винаги положителни и поощряващи, което ни даде самочувствие, че сме създали напитка, която наистина може да е полезна без допълнителна обработка и добавяне на изкуствени подобрители.


Както споменахме по-горе започвайки от малки тестове в кухнята ни, бързо дойде идеята за създаване на собствен цех, в който да произвеждаме по оригинална рецепта нашата семейна напитка. Разполагаме с голяма работна база, в която се извършва, както отлежаването на напитката, така и нейното влагане в кенове. Щастливи сме, че работим с една от най-добрите американски машини за кениране в индустрията и можем да предложим качество на световно ниво. 


Като истински фенове на био продуктите, решихме да предложим на пазара и на клиентите си напитка, която не е създадена в огромни количества с цел максимална продажба. Правим партиди в малки количества, следваме оригиналната рецепта и подхождаме с изключително внимание към всеки детайл в производствения процес.
Кобуча културите, които са виновни за създаването на крайната комбуча напитка са на почит в нашия цех.
Щастливи сме, че във времето успяхме да отгледаме здрави и красиви SCOBY култури, които са чудесни за старт на домашно производство. Поддържаме отделни хотели за тях с капацитет 1000 броя, а до момента своя нов собственик са намерили над 900 от тях. 

Интересен факт е че SCOBY културите са богати на хранителни вещества и важни микро елементи и именно за това голяма част от културите, които се формират по време на производството ни в последствие биват дарявани на местни земеделски производители с цел създаване на качествен биологичен тор.

Благодарни и щастливи сме, че има толкова хора, които повярваха в продукта ни, както и такива, които не бяха чували за него, но му дадоха шанс и стана неизменна част от живота им. Никога не сме и подозирали, че можем да накараме хора, които през голяма част от живота си са консумирали вредни напитки, да ги заменят с точно нашата комбуча.